İşlemcinizin sahip olduğu çekirdek sayısı, CPU performansınızı belirleyen bileşenlerden biridir. Eskiden her işlemcinin tek çekirdeği vardı. Modern CPU’ların iki ila on sekiz ve daha üstü var. İşlemcinizin kaç çekirdeği olduğunu nasıl kontrol edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Ana Başlıklar
İşlemci Çekirdek Numaraları Ne Anlama Gelir?
İşlemcinizin sahip olduğu çekirdek sayısı, CPU’nuzun genel performansını belirleyen çeşitli faktörlerden biridir. En temelde, bir çekirdek, belirli eylemleri gerçekleştiren bir işlem birimidir. Bilgisayarınızda yaptığınız her eylem, görev ne kadar küçük veya büyük olursa olsun, CPU’nuz tarafından işlenir.
Her çekirdek bir seferde yalnızca bir görevi gerçekleştirebilir. Doğal olarak işlemciniz ne kadar çok çekirdeğe sahipse, o kadar çok görevi yerine getirirse, o kadar verimli olur. Çekirdek sayısı ne kadar azsa, gerçekleştirebileceği görevler o kadar az olursa, CPU’nuz o kadar az verimli olur.
Bu, CPU’nuz ne kadar çok çekirdeğe sahip olursa o kadar iyi olduğu anlamına gelmez. Belirtildiği gibi, CPU performansını oluşturan çeşitli bileşenlerden yalnızca biridir. Ayrıca CPU tipi, çoklu iş parçacığı veya hiper iş parçacığı, saat hızı vb. gibi şeyleri de hesaba katmalısınız. Genel bir kural olarak, işlemci ne kadar yeni olursa, o kadar iyidir. Bunun her zaman böyle olmadığını bil yeter.
CPU’mda Kaç Çekirdeğe Sahibim?
İşlemcinizin kaç tane çekirdeğe sahip olduğunu kontrol etmek basittir, ancak süreç Mac ve Windows işletim sistemleri arasında biraz farklıdır.
Windows PC
İşlemcinizin Windows‘ta kaç çekirdeğe sahip olduğunu öğrenmek için Ctrl+Shift+Esc klavye kısayoluna basarak Görev Yöneticisi’ni açın. Açtıktan sonra, “Performans” sekmesine tıklayın.
Not: Performans sekmesini görmüyorsanız “Daha Fazla Ayrıntı”yı tıklayın.
Sonraki ekranda, sahip olduğu çekirdek sayısı da dahil olmak üzere CPU’nuzla ilgili birçok ayrıntı göreceksiniz.
Mac PC
İşlemcinizin Mac’te kaç tane çekirdeğe sahip olduğunu kontrol etmek için masaüstünün sol üst köşesindeki Apple simgesine tıklayın ve ardından açılır menünün üst kısmından “Bu Mac Hakkında” seçeneğini seçin.
Ardından, “Sistem Raporu” nu tıklayın.
Ardından, cihazınızın Donanıma Genel Bakışını görürsünüz. Bu genel bakış, toplam çekirdek sayısını içermektedir.
Yani orada var. İşlemcinizin sahip olduğu çekirdek sayısını kontrol etmek oldukça basittir, ancak yine de, sahip olduğunuz çekirdek sayısı ne kadar yüksekse, mutlaka daha iyi performans anlamına gelmez. Bilgisayarınızın elinizdeki görevi yerine getirip getirmediğini görmenin en iyi yolu, onu kıyaslamaktır. Yazmış olduğumuz makalenin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız Google üzerinden’de araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Mutlu günler.